Bir ara Poco X3 Pro'da EDKII'yi portlamaya çalışmışlığım oldu ama derleme hataları alıyordum, sorduğum yerlere gelince cevabı alamıyordum. Yani erteledim diyebilirim. Linux dağıtımını kurardım UEFI olarak ama ACPI tablosunu da çözmek şart Windows için, DTB ile sadece Unix tarzı şeyler çalışabilirdim EDK II ile başarsam da bile.
Evet, arkadaşım Windows 10 kurmuştu 8 GB modeline. Broadcom'da SoC'larında her şeye izin veriyor Qualcomm gibi. Yalnız, hiçbir sürücü yok SoC'u için RP4'ün. Yalnızca Linux kerneli ile uyumlu.
Benden bahsediyor gibisin. Evet, 8GB'lık Raspberry Pi 4'te Windows 10'nun bir beta sürümünü kurmuştum. SD kart, ethernet, ses sürücüsü (sadece jak üzerinden) vs. vardı ancak GPU gibi hayati öneme sahip bazı sürücüler olmasına rağmen çalışmıyordu.
Bu bağlantı üzerinden Raspberry Pi 4'ün sürücü desteğine dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Onun dışında Intel Celeron dizüstü bilgisayarlı Windows deneyiminden farksızdı. Sürücüler vs. çoğunlukla olursa kullanılabilir ama TwisterOS'un içindeki box86 ve Wine ikilisi daha mantıklı.
Ek olarak şunu söyleyeyim
@EFI Shell, çok fazla haşır neşir değilim ama Qualcomm tabanlı telefonların genelinde xbl.elf (UEFI tabanlı bootloader) bulunmakta ve onun içinden UEFI'nin sürücüleri içermekte.
UEFITool ile o sürücüleri dışarı çıkarabiliyorsun ve o sürücüleri dahil ederek EDK II'yi istediğin gibi derleyebiliyorsun. Bir de dtbo.img'nin önemi büyük, EDK II'nin çalışabilmesini sağlayan uyumlu DTB tablosu ile EDK II'yi portlamak şart. EDK II'yi de biz Linux çekirdeği yerine çalıştırıyoruz, yani aslında sadece Qualcomm'da ya da Broadcom'da olur diye bir şey söz konusu değil.
Rockchip RK3399 için de port edilmiş idi. Yani SoC fark etmiyor, önemli olan uygun sürücülerin olması. Diğer SoC modellerinde zor olmasının sebebi de sürücülerin zor bulunması ve ya bootloaderların UEFI olmaması diyebiliriz.
U-Boot da açık kaynaklı UEFI tabanlı bir bootloader, Raspberry Pi gibi cihazlarda uzun zamandan beridir mevcut. Raspberry Pi'larda Fedora dağıtımı da U-Boot sayesinde açılıyor. Sonuca gelirsek böyle işler inanılmaz zahmetli oluyor.
Teknik olarak mümkün aslında. Çünkü GRUB, ARM ile uyumlu. Lakin cihaza özgü teknik farklılıklardan ötürü o cihaza uygun GRUB'u bulmak çok zor. GRUB kurmak için yeniden inşaa etmeniz lazım onu cihazınız için. Bunu yapacak yazılımsal ve teknik bilginiz yoksa hiç girişmeyin. İsterseniz şu GitHub adresine bakabilirsiniz;
GRUB for Android based mobile devices. GRUB4Android has 16 repositories available. Follow their code on GitHub.
github.com
Yıllardır güncellenmiyor. Bu yüzden güncel cihazlarla uyumlu olmayabilir.
EDK II'nin ilk denemeleri diyebiliriz ona.